Smaki Zdrowe ciało

Owsiane batony domowej roboty. Idealna przekąska przedtreningowa.

18 września 2015

owsiane batony domowej robotySuper słodkie, super zdrowe i super banalne w przygotowaniu. Świetny zamiennik dla sklepowych słodyczy. Idealna przekąska przedtreningowa, która szybko doda Ci energii. Brzmi zbyt idealnie? Trzeba przyznać, że owsiane batony domowej roboty mają jeden minus – ciężko nie zjeść ich wszystkich od razu 😉 Postaraj się jednak powstrzymać bo choć zdrowe, nie są specjalnie dietetyczne 😉

Składniki:

  • 10 łyżek płatków owsianych

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

  • 2 łyżki siemienia lnianego

  • 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich

  • 2 łyżki posiekanych drobno nerkowców

  • 2 łyżki drobnych suszonych owoców jak rodzynki, jagody goji itp.

  • 2 łyżki miodu

  • 3-4 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Na początek zalej płatki owsiane odrobiną wody – tyle, żeby stały się miękkie, wilgotne i kleiste. Połącz miód z olejem kokosowym i rozpuść w kąpieli wodnej (albo w mikrofali). Połącz wszystkie składniki i zalej płynem. Wymieszaj dobrze. Jeśli zauważysz, że całość jest zbyt sucha – dodaj jeszcze oleju, to ważne! Wyłóż masę do foremki i schowaj na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie możesz pokroić masę na batoniki.

Uwaga – batoniki muszą być przechowywane w lodówce, inaczej olej kokosowy się rozpuści a batoniki rozlecą. Nie są tak trwałe jak te ze sklepu, ale w 100% naturalne 🙂

Smacznego!

 

You Might Also Like