Smaki Zdrowe ciało

Co nowego w diecie? Mąka teff – dlaczego warto ją używać?

29 grudnia 2015

Mąka teff - dlaczego warto ją używać

Z początkiem grudnia poczułam wielką ochotę na spróbowanie czegoś nowego. Przygotowałam listę produktów i dań, zrobiłam zakupy a potem zachorowałam na brak czasu 😉 Na szczęście jedną z moich kuchennych nowości udało mi się przetestować, ale tylko dlatego że bez omletów żyć już nie umiem 😉 Jestem prawdziwą pasjonatką mąk, nie mogłam więc nie kupić nowości prosto z Afryki. O czym mowa?

Teff czyli miłka abisyńska lub trawa abisyńska, jak już sama nazwa wskazuje, nie jest zbożem, ale należy do grupy traw. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i jest podstawą diety jej mieszkańców. Trawa abisyńska może występować w formie całych ziaren, ale dostępna jest również pod postacią płatków oraz mąki. Tę ostatnią udało mi się kupić w moim ulubionym łódzkim sklepie ze zdrową żywnością. Używam jej od miesiąca i już wiem, że pozostanie w mojej kuchni na stałe. Ma przyjemny, lekko orzechowy smak, wspaniale zastępuje mąkę pszenną (dobrze się klei), syci dłużej niż inne mąki, jest uniwersalna.

Mąka teff – dlaczego warto ją używać?

  • nie zawiera glutenu – to ważne zwłaszcza dla osób cierpiących na celiaklię czy nietolerancję glutenu, ale i zdrowemu człowiekowi nie zaszkodzi odrobina urozmaicenia

  • cechuje się wysoką zawartością wapnia – jedna filiżanka ugotowanego ziarna teffu dostarcza aż 123 mg tego cennego pierwiastka

  • teff zawiera bardzo duże ilości odpornej skrobi, czyli błonnika, który odgrywa dużą rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, pozytywnie wpływa na kontrolę wagi i jest bardzo istotny dla zdrowia okrężnicy (ok. 20-40% węglowodanów pochodzących z teffu stanowi cenny błonnik)

  • miłka abisyńska jest bogata w białko (podobno 2/3 zawartości białka w diecie przeciętnego Etiopczyka pochodziło z teffu)

Czy spotkałeś się już wcześniej z trawą abisyńską? A może używasz jej od dawna i podzielisz się ze mną jakimś sprawdzonym przepisem z jej użyciem? 🙂

You Might Also Like