Smaki Zdrowe ciało

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

7 września 2015

zupa krem z dyniZ czym kojarzy Ci się wrzesień? Bo mnie z inauguracją sezonu na dynię, którą uwielbiam za wszechstronność. Robię z niej pyszne, korzenne muffinki, smażę placuszki, ale dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na pierwsze, jesienne, chłodne i wilgotne dni. 

Rozgrzewająca zupa krem z dyni – jest bardzo łatwa w przygotowaniu i sycąca. Z dodatkiem odpowiednich przypraw świetnie rozgrzewa organizm. 

Składniki:

  • niewielka dynia hokkaido

  • włoszczyzna

  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany

  • koperek

  • świeży imbir

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawy do smaku: curry, sól, pieprz

  • opcjonalnie dodatki: bagietka/groszek ptysiowy/grzanki

Z podanych składników wychodzi mniej więcej jedna duża porcja zupy dla dwóch osób.

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek z pestkami. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) i wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż zmięknie. W międzyczasie przygotować bulion z włoszczyzny (gotujemy włoszczyznę w niewielkiej ilości wody do miękkości i usuwamy z bulionu; im mniej bulionu tym gęstszy potem krem). Dynię hokkaido można jeść razem ze skórką, ale robiąc z niej zupę wygodniej jest ją obrać. Obrane kawałki wrzucamy do garnka z bulionem i podgotowujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Zabielamy jogurtem lub śmietaną. Doprawiamy odrobiną startego imbiru, wyciśniętym czosnkiem, curry, solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze krótką chwilę na bardzo małym ogniu. Najlepiej smakuje gdy się przegryzie. Koperek pokroić drobno, posypać nim zupę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

zupa krem z dynizupa krem z dyni

Dlaczego warto jeść dynię?

Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Dynia bogata jest również w białko, należy do niskokalorycznych. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających, przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny.

Jaki jest Twój ulubiony przepis na dynię? 🙂

You Might Also Like