Smaki Wokół tematu Zdrowe ciało

Przysmaki maja

7 czerwca 2016

PRZYSMAKI MAJA

W maju jadłam dużo i nie zawsze zdrowo. Przyczyniły się do tego wyjazdy, o których wspominałam w majowym bilansie. Niestety jedząc poza domem rzadko uwieczniam potrawy na zdjęciach. Jakoś nie do końca czuję się komfortowo stojąc z aparatem nad talerzem w restauracji, która jakby nie patrzeć jest miejscem publicznym. No i wolę jednak zjeść posiłek zanim wystygnie. Mimo braku czasu udało mi się jednak przyrządzić w domowym zaciszu kilka nowości. Nie byłabym sobą, gdyby te nowości nie były efektem oczyszczania lodówki i wykorzystywania tego, co zostaje np. po wyciskaniu soku z marchewki. Dlatego nie spodziewaj się odkrywczych i skomplikowanych przepisów, będzie raczej recyklingowo, zdrowo i sezonowo 🙂

 

Przysmaki maja

 

Owsianka z rabarbarem

Pokochałam tę wersję owsianki za połączenie delikatnej słodyczy z kwaśnym i świeżym smakiem rabarbaru. Jak go osiągnąć? Umyty rabarbar pokrój drobno i podsmaż na oleju kokosowym. Możesz podsypać go odrobiną ksylitolu albo innego naturalnego słodzika. Brązowy cukier też będzie ok, ale to już mniej zdrowa opcja. Gdy rabarbar zmięknie, dodaj go do wcześniej ugotowanej owsianki. Całość posyp cynamonem.owsianka z rabarbarem

 

 

Gofry marchewkowe

I to jest przykład recyklingu w kuchni 😀 Po wyciskaniu soku zostało mi naprawdę dużo wiórek z marchewki. Uznałam, że nie mogę jej wyrzucić. Wykorzystałam je do zrobienia ciasta marchewkowego, które to z kolei natchnęło mnie do zrobienia gofrów. Skorzystałam z przepisu Zosi, zmieniają niektóre składniki. Zamiast mąki pszennej dodałam gryczanej, zrezygnowałam zupełnie z cukru, a marchewka jak już wspomniałam była surowa (resztki z soku). Muszę przyznać, że gofry wyszły obłędnie aromatyczne i chrupiące!gofry marchewkowe

 

Burgery z marchewki

Tak, miałam tyle „odpadów” z soku, że zdołałam zrobić jeszcze solidny zapas burgerów z marchewki 😀 Robiłam je według tego samego przepisu, co burgery z buraka. W tej chwili mam poważny dylemat, nie wiem które smakują mi bardziej 😉burgery marchewkowe

 

Jajecznica ze szparagami

Eksperymentowanie ze śniadaniami białkowo-tłuszczowymi ma jedną niepodważalną zaletę – zjadam dzięki nim naprawdę dużo warzyw, co przekłada się pozytywnie na ogólny bilans warzyw w diecie. W maju odkryłam przepyszne połączenie jajek i szparagów. Skorzystaj z tego, że jest na nie sezon i spróbuj przy najbliższej okazji. Jak je zrobić, żeby miały optymalną konsystencję? Ja podsmażam kilka minut na maśle klarowanym, na małym ogniu, aż będą al dente. Wtedy dodaję roztrzepane jajka i inne dodatki.jajecznica ze szparagami

 

Crumble z truskawkami i płatkami owsianymi

Ciężko powiedzieć czy to deser, czy trochę bardziej rozpustne śniadanie 😉 Gdyby nie kruszonka byłoby dietetycznie, ale kto potrafi się oprzeć kruszonce? Zwłaszcza takiej zachomikowanej w zamrażarce i czekającej na sezonowe owoce… Ja nie! Wyrzuty sumienia stłumiłam dodając płatki owsiane, które przekładałam warstwami truskawek. Wyszło wspaniale i wcale nie tak słodko.crumble z truskawkami

crumble z truskawkami

 

A Ty co pysznego jadłeś w maju? Czekam na inspirację 🙂

You Might Also Like

  • Taka owsianka z rabarbarem niesamowicie mnie kusi, zresztą podobnie jak inne inspiracje, bo wszystkie wyglądają smakowicie 😉

  • Wszystko wygląda pysznie, ale owsianki z rabarbarem z pewnością muszę spróbować 🙂

  • Jajecznica ze szparagami – uwielbiam! <3

  • Ile pyszości! Te gofry i crumble muszę koniecznie zrobić! 🙂

  • Owsianka wygląda obłędnie <3 ja ostatnio zaniedbałam swoją dietę, muszę wrócić na właściwe tory. 😉

  • połowę maja spędziłam w podróży i jadłam wiele pyszności (i też mam zawsze wstyd wyjąć aparat :P), odkryłam ciekawe liściaste warzywo o nazwie ‚grelos’. Miąższ marchewkowy dodaje zazwyczaj do ciasta i ciastek, ale te burgery są super i już mam dzięki Tobie kolejne miejsce na recykling marchewkowej pulpy.

  • Chętnie spróbowałabym burgerów z marchewki i jajecznicy ze szparagami! Mniam <3

  • www.kasiaekiert.pl

    mmm owsianka z rabarbarem – nie próbowałam, na pewno zrobię!