Smaki Zdrowe ciało

Proteinowy placek makowy – w sam raz na święta

5 grudnia 2015

To ciasto znam jeszcze z domu rodzinnego. Jedyne ciasto z makiem, które naprawdę lubię. Dziś mając większą wiedzę i świadomość tego co jem, udoskonaliłam je w stopniu, który pozwala zajadać się nim tylko z małymi wyrzutami sumienia 😉 Proteinowy placek makowy – tak je nazwałam ze względu na sporą zawartość białka, zarówno tego kurzego jak i pochodzącego z maku. Cukier zamieniłam na erytrol, a mąkę pszenną na orkiszową. Myślę, że gdyby użyć mąki kokosowej placek tylko zyskałby na smaku. Następnym razem 🙂 Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto jeść mak, odsyłam Cię do swojego postu na ten temat. A jeśli szukasz pomysłu na świąteczny wypiek, to może skorzystasz z mojego przepisu?

proteinowy placek makowy

Składniki:

  • 1 szklanka białek (ok. 6-8, zależy od rozmiaru jaj)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej – żałuję, że nie miałam kokosowej

  • 1 szklanka maku

  • 1 szklanka erytrolu plus stewia do dosłodzenia, jeśli uznasz że trzeba

  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 200 ml oleju rzepakowego (ok. 3/4 szklanki)

  • 3 łyżki suszonej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce przesianą mąkę, mak, erytrol, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Dodaj olej i ekstrakt mieszając łyżką. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do foremki keksówki wyłożonej uprzednio papierem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min, do suchego patyczka.

Smacznego!

proteinowy placek makowy

You Might Also Like