Podróże Slow life Smaki

Manufaktura Czekolady – miejsce, w którym jakość ma znaczenie

6 maja 2016

Manufaktura Czekolady

Temat dzisiejszego postu będzie wyjątkowy jak na blog, który traktuje między innymi o zdrowym odżywianiu. Czekolada, bo o niej będzie mowa, raczej nie kojarzy się ze szczupłą sylwetką. Być może dlatego, że to co znajduje się na sklepowych półkach, tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. Serio. Czytałeś ostatnio skład jakiejkolwiek czekolady? Dla mnie to już rytuał przy każdych zakupach. I idealny sposób na to, żeby odechciało mi się słodyczy. Oczywiście nie jestem święta – raz na jakiś czas zdarzy mi się zjeść milkę, ale najczęściej już po pierwszym kawałku żałuję, że się skusiłam. Słodkie, słodkie, obrzydliwie słodkie z ledwo wyczuwalną nutą kakao. Nie wiedziałam jednak o tym, dopóki nie spróbowałam czekolady prawdziwej i idealnej.

W dzisiejszym poście spróbuję Cię przekonać do tego, że jakość ma znaczenie. A żeby to uczynić zabiorę Cię do prawdziwej i polskiej fabryki czekolady 🙂 Ten post nie jest sponsorowany (nie te statystyki 😉 ). Ten post to wynik mojej trwającej już od kilku lat wielkiej miłości do firmy, jej filozofii i naprawdę wyjątkowych czekolad.

Manufaktura Czekolady

Manufaktura Czekolady to firma założona przez przyjaciół, którzy postanowili rzucić pracę w korporacji i stworzyć coś wyjątkowego. I trzeba przyznać, że im się udało 🙂 Pierwszy raz zjadłam ich czekoladę jakieś 6 lat temu. I nie przesadzę jeśli powiem, że dla moich kubków smakowych było to niczym objawienie 😀 Potem miałam okazję spotkać panów na targach zdrowej żywności, gdzie tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że taki polski biznes trzeba wspierać! Niedawno odwiedziłam siedzibę firmy w Warszawie, gdzie uczestniczyłam w warsztatach robiąc swoją własną tabliczkę czekolady, degustowałam i obejrzałam bardzo ciekawą prezentację na temat kakaowca i produkcji czekolady. Czy wiedziałeś, że drzewo kakaowca jest tak delikatne, że jego owoców nie można zbierać bezpośrednio rękoma?

 

Dlaczego Manufaktura Czekolady jest tak wyjątkowa?

Bo to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Poniższe zdjęcie prezentuje kolejne etapy w procesie produkcji.

Manufaktura Czekolady

Każda tabliczka powstaje z pasji, co widać już na pierwszy rzut oka. Specjalnie zaprojektowane i ręcznie składane opakowania, zdobione wewnątrz edukacyjnymi grafikami.

Manufaktura Czekolady

Metoda produkcji i receptura powstawała metodą prób i błędów, jest od początku do końca efektem ciężkiej pracy założycieli firmy. Jak się okazuje nie tak łatwo jest znaleźć gotowy przepis na czekoladę.

Manufaktura Czekolady

To co bardzo sobie cenię to fakt, iż czekolady produkowane są z różnych rodzajów ziaren kakao. Robiąc zakupy wybierasz, z którego chcesz żeby była zrobiona Twoja czekolada. Moim faworytem jest ziarno z Ghany (najlepiej z kwiatem soli morskiej), chociaż pozostałe są równie pyszne! Szczególnym doznaniem było spróbowanie czekolady z ziarna Criollo, inaczej Porcelana – zawdzięcza swoją nazwę wyjątkowo jasnym ziarenkom, które będąc jeszcze w owocu potrafią być zupełnie białe. Jedna kostka tej czekolady działa jak filiżanka espresso!

Manufaktura Czekolady

To co początkowo budzi wiele wątpliwości to cena za jedną tabliczkę. Ok, nie jest to mała kwota. Ale wierz mi, tej czekolady nie pożerasz w całości za jednym razem. Tą czekoladą się delektujesz i nie dlatego, że jest droga, ale dlatego że jedna kostka w zupełności wystarczy, żeby się nasycić. Intensywne doznania smakowe oduczają kompulsywnego objadania się bez zastanowienia.

Manufaktura Czekolady

I tym sposobem dochodzimy do jedynego słusznego wniosku, że prawdziwa gorzka czekolada dobrej jakości nie tuczy! 😀

 

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?

  • Czekolada zawiera przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed uszkodzeniami i starzeniem.

  • Podczas jedzenia czekolady wydzielają się endorfiny, czyli hormony szczęścia.

  • Zawarte w czekoladzie kakao hamuje rozwój bakterii wytwarzających kwasy, które trawią nasze zęby.

  • Zastąpienie wysokokalorycznego deseru małą porcją dobrej czekolady pozwala zrzucić nadwagę bez odmawiania sobie słodyczy.

  • Czekolada jest doskonałym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi.

 

Czekoladę można zamówić w e-sklepie lub kupić w niektórych sklepach stacjonarnych wymienionych na stronie. Jeśli jednak mieszkasz w Warszawie albo będziesz się do niej wybierał, zachęcam Cię do odwiedzenia siedziby firmy przy ul. Tamka 49, gdzie zobaczysz coś naprawdę wyjątkowego – kran, z którego nieustannie płynie czekolada! Czy prawdziwy miłośnik czekolady mógłby marzyć o czymś więcej? 😉

Manufaktura Czekolady

Manufaktura Czekolady

You Might Also Like