Smaki Zdrowe ciało

Korzenne muffinki z dynią

21 września 2015

korzenne muffinki z dyniąZupę krem z dyni mam już za sobą, teraz przyszedł czas na moje ulubione korzenne muffinki z dynią. Jak wszystko czym się z wami dzielę, są proste w przygotowaniu. Zapach, który unosi się po mieszkaniu w trakcie pieczenia, jest zniewalający. Są ciemne, wilgotne, a w smaku przypominają piernika. Mają jedną wadę – ciężko nie zjeść wszystkich naraz 😉 Dlatego oryginalny przepis zmodyfikowałam nieco, zamieniając mąkę pszenną na gryczaną, margarynę na masło klarowane, a cukier na erytrol (praktycznie nie ma kalorii). Od siebie dodałam trochę miodu, od którego jestem ostatnio uzależniona. W takiej postaci można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia 😉

Składniki:

  • 140 g masła klarowanego

  • 2 jajka

  • 1 szklanka erytrolu (może być też cukier brązowy)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru

  • 1 i 1/3 szklanki puree z dyni*

  • opcjonalnie 1 łyżka miodu (u mnie rzepakowy)

  • do posypania muffinek: cukier brązowy/cynamom/posiekane orzechy włoskie

*Puree z dyni – najlepiej przygotować je sobie wcześniej, żeby dynia zdążyła ostygnąć. Przekroić dynię, usunąć środek, pokroić na kawałki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Najlepiej sprawdzać widelcem czy jest już mięciutka. Następnie obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na puree (można też zblendować)

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jajku, wciąż ucierając aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać kefir i wymieszać. Połączyć wszystkie składniki suche. Do masy dodawać po 1/3 puree oraz suchych składników i mieszać. Na końcu dodać miód i ostatni raz dobrze wymieszać. Masę wyłożyć do papilotek lub silikonowych foremek. Posypać tym co sobie wybraliśmy. Ja tym razem nie miałam cukru brązowego, więc był to cynamon i posiekane orzechy włoskie. Piec muffinki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min (do suchego patyczka). Pozostawić do ostygnięcia.

Z przepisu wyszło mi 18 muffinek 🙂

Smacznego!

korzenne muffinki z dynią

korzenne muffinki z dynią

You Might Also Like