W życiu prawie każdej kobiety pojawia się taki dzień, w którym nie może się zdecydować na co ma bardziej ochotę. Kabanos? Czekolada? A może czekolada zagryzana kabanosem? 😉 Znasz to? Ja niestety bardzo dobrze. W takich dniach rodzą się różne pomysły i fantazje. I jeśli znajdę w sobie wtedy odrobinę zdrowego rozsądku to powstają mniej lub bardziej dietetyczne słodycze. Z ostatniej chwili słabości powstała biała czekolada z wiórkami kokosowymi – mój smak dzieciństwa 😉 Jak już zaczęłam ją robić, to pomyślałam, że dlaczego by nie zrobić od razu klasycznej kakaowej wersji?
Biała czekolada z wiórkami kokosowymi:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki waniliowego izolatu białka serwatkowego
1 łyżka wiórek kokosowych
stewia – kilka kropel, według uznania
Czekolada deserowa z orzechami włoskimi:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki naturalnego kakao
stewia – kilka kropel, według uznania
kilka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W obu przypadkach czekoladę przygotowujemy identycznie. Najpierw podgrzewamy olej kokosowy aż do płynnej konsystencji. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Przekładamy masę do foremek silikonowych i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1-2 godziny. Gotowe 🙂
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. Przeczytaj więcej...