Smaki Zdrowe ciało

Afrykańska pizza z mąki teff. I orzechowe ciastka w stylu digestive.

6 stycznia 2016

Nie lubię fast-foodów, ale pizzę ubóstwiam! Dlaczego? Bo jadam tylko świeżą, ze składnikami dobrej jakości i najlepiej samodzielnie przygotowaną. Poza tym eksperymentuję z mąkami. Gdy mam ochotę na klasyczną włoską pizzę, wykorzystuję mąkę pszenną chlebową. Jeśli chcę aby pizza była lżejsza przygotowuję ją z pełnoziarnistej mąki orkiszowej albo gryczanej. Raz udało mi się zrobić pizzę na spodzie z kalafiora, ale nie będę Was oszukiwać… nie polecam 😉 W sylwestrowy wieczór postanowiłam przygotować coś dla prawdziwych koneserów smaku ( to my 😉 ). Wyszła z tego afrykańska pizza z mąki teff. Dlaczego afrykańska to widać na zdjęciach 😀 Smak i konsystencja odbiegają od tradycyjnego, ale nam ta wyrazistość pasowała. Z odpowiednimi składnikami staje się naprawdę wyjątkowym daniem.

Jeśli jednak nie czujesz się koneserem smaku, ale chciałbyś wypróbować mąkę z trawy abisyńskiej, to mam coś również dla Ciebie – świeżutkie bo dziś w nocy pieczone, orzechowe ciasteczka. Z uwagi na bogactwo wartości odżywczych, mogą być świetną przekąską przedtreningową lub potreningową. Albo przekąską tak po prostu 😉 Możesz zrobić je na słodko, a jeśli tak jak ja lubisz smak ciastek digestive, posól je z wierzchu przed upieczeniem. 

Afrykańska pizza z mąki teff

Składniki:

  • 200 g mąki teff

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 10 g świeżych drożdży

  • ok. 200 ml ciepłej wody

  • 20 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Powinno wyjść gładkie i lśniące, nie może być twarde ani kleić się do rąk. Uformować z niego kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do ok. 250 stopni (ja nagrzewam też blachę pozostawiając ją w środku). Z wyrośniętego ciasta uformuj na papierze do pieczenia okrągły placek. Następnie dodaj wybrane przez siebie składniki, umieść papier z ciastem na rozgrzanej blasze* i piecz ok. 10 minut.

*zabieg z rozgrzaną blachą sprawia, że spód pizzy staje się chrupiący a wnętrze jest miękkie i puszyste

Orzechowe ciastka w stylu digestive

Składniki:

  • 120 g mąki teff

  • 120 g płynnego miodu

  • 120 g masła orzechowego bez cukru i bez soli

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Powinno się łatwo sklejać. Na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia układaj ukształtowane w rękach ciasteczka. U mnie wyglądało to następująco: łyżeczką nabierałam ciasto, formowałam z niego kulkę, kładłam ją na papier i rozgniatałam aż uzyskałam kształt ciasteczka 🙂 Na koniec lekko oprószyłam je solą himalajską. Piecz ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Trzeba uważać żeby nie trzymać ich za długo, bo ciasteczka do ostatniej chwili są miękkie. Twardnieją dopiero po ostygnięciu.

Smacznego!

You Might Also Like