Zdrowe ciało

5 produktów wspomagających odporność

29 września 2015

5 produktów wspomagających odporność

Każdego roku obiecuję sobie, że tym razem naprawdę zadbam o swoją odporność i za każdym razem słowa dotrzymuję. Tyle, że zbyt późno. Najczęściej po pierwszym mocniejszym przeziębieniu. Mądry Polak po szkodzie… W tym roku będzie inaczej. Nie pozwolę sobie na chorobę, która na ogół pojawia się w najmniej odpowiednim momencie i psuje większość moich planów. Po zeszłorocznej grypie, kiedy jedyne na co miałam siłę, to leżenie plackiem w bezruchu (nawet oddychanie było męczące), mam dosyć chorób na długo.

Moja dieta jest zdrowa i zbilansowana, ale na pewno nie idealna. Jak każdy człowiek mam swoje słabości, a w natłoku zajęć łatwo jest pogubić się w stosowaniu tych wszystkich prozdrowotnych produktów. Dlatego postanowiłam wybrać kilka, które będę stosować regularnie, do czego zachęcam również Ciebie 🙂

5 produktów, wspomagających odporność

5 produktów wspomagających odporność, które powinny zagościć w Twojej diecie

  1. Czystek – jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie pozbawionym działań ubocznych, czy też możliwości przedawkowania. Herbatkę z czystka mogą pić również dzieci, już od 3 miesiąca życia. Dzięki temu, że jest niezwykle bogata w polifenole doskonale zwalcza drobnoustroje, np. z wirusy. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomaga szybciej pozbyć się symptomów. Najważniejsze to regularne, codzienne picie czystka. Efektów oczekiwać możemy już po miesiącu stosowania. Dobrej jakości herbatka z czystka powinna składać się niemal w całości z suszonych liści i kwiatów, dlatego najlepiej jest wybierać cięte ziele a nie mielone.

  2. Świeży sok z grejpfruta – owoc ten ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która w połączeniu z rutyną wzmacnia odporność organizmu i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Jeden grejpfrut zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Owoc ten wspomaga również spalanie tkanki tłuszczowej.

    Jeśli nie masz jeszcze swojej wyciskarki do owoców, to zaopatrz się w nią koniecznie. Samodzielnie wyciśnięty sok jest o niebo lepszy! Jest też zdecydowanie bardziej ekonomiczny, bo w sezonie zimowym owoce cytrusowe są naprawdę tanie. 1 kg grejpfrutów kosztuje ok. 2-3 zł, czyli tyle co jedna mała buteleczka soku ze sklepu.

  3. Kiszona kapusta – powiadają, że odporność zaczyna się w jelitach, ponieważ to tam najwięcej jest tych zdrowych bakterii. A co sprzyja ich namnażaniu? Kiszonki. Nie przepadam za ogórkami kiszonymi, dlatego padło na kapustę 😉 Mam nadzieję, że uda mi się ją spożywać przynajmniej raz w tygodniu. W 100 g kapusty świeżej jest tyle witaminy C, co w jednej cytrynie. Dzięki jej prozdrowotnym właściwościom lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. W procesie kiszenia udział biorą żywe kultury bakterii – czyli nasz sprzymierzeniec w dążeniu do super odporności 😉 A jeśli kapusta to muszą być też…

  4. Tłuste ryby – są najlepszym źródłem kwasów omega-3 (wśród nich najważniejsze to EPA i DHA), które pełnią  istotną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla życia człowieka. Niedobór tych kwasów zmniejsza zdolność obronną układu immunologicznego. Jakie wybierać? Poza popularnym łososiem i tuńczykiem warto wybrać makrelę, do której kiedyś już Cię namawiałam. Największą jej wartością jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nie zapominaj też o naszych poczciwych śledziach, które są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g, ale aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Postanowienie na najbliższe miesiące – tłuste ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.

  5. Imbir – bogaty w oleje zwane geraniolami posiadające właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Świetnie rozgrzewa organizm, dlatego jeśli tak jak ja jesteś „zmarzluchem”, koniecznie wprowadź go do diety. Używam go regularnie od jakiego czasu. Codziennie rano wypijam szklankę gorącej wody ze startym imbirem, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. Muszę przyznać, że taki napój naprawdę rozgrzewa i pobudza. Włączyłam imbir do swojej listy, ponieważ mam zamiar wytrwać w tym zdrowym nawyku 😉

5 produktów, wspomagających odporność

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego na mojej liście nie znalazł się np. czosnek, cebula czy nać pietruszki, to wiedz, że używam tych produktów przez cały rok 🙂 Czy tak uzbrojona mam szansę przejść przez tegoroczną zimę bez infekcji? Mam nadzieję 🙂

Jakie są Twoje naturalne metody wspomagające odporność? Podziel się nimi ze mną 🙂

You Might Also Like